foto: Anders Sune Berg

Foto: Venligst stillet til rådighed af kunstneren

Tea Mäkipää (FIN)

LINK, 2009 

- Video 20:00

Tea Mäkipääs værker tager udgangspunkt i de strukturer, der former vores liv, og som vi ofte tager for givet i vores hverdag. I sine værker giver hun virkeligheden et twist, så dysfunktionaliteter står klarere frem og får os til at stoppe op og gentænke det selvfølgelige i nye baner.

Til udstillingen RETHINK Kakotopia har Tea Mäkipää skabt et nyt værk, Link. I videoen møder vi Link, som er halvt menneske og halvt abe. Link lever et uforstyrret liv med sin mor på en lille ø i Finlands ødemark. Men en dag bliver deres harmoniske liv forstyrret af en journalist fra fastlandet.

Vi har taget for givet, at mennesket er evolutionens højdepunkt. Men siden slutningen af det tyvende århundrede er konsekvenserne af den
menneskeskabte økologiske katastrofe begyndt at gå op for os. Kunstnerens kontroversielle bud er, at vi, i stedet for at satse på at fremtidens teknologi kan løse klimaproblemerne, skulle genoverveje menneskets udvikling og – hvem ved – gå tilbage til en ny begyndelse.

 

Tea Mäkipää (f. 1973)

Tea Mäkipää bor og arbejder i Finland, hvor hun i sit arbejde med installationer, film og fotografi kritisk undersøger holdbarheden af den vestlige livsform. Her er forbrugerisme, miljøproblemer, den voksende kløft mellem rige og fattige samt ulemperne ved globalisering centrale emner.

I sit arbejde undersøger hun overlevelsesstrategier og social adfærd hos enkeltpersoner såvel som menneskers sameksistens med andre arter. Et centralt synspunkt i Tea Mäkipääs kunstnerske arbejde er, at menneskeartens største fjende er mennesket selv, og som konsekvens af vores handlinger her på jorden mener hun, at det nu er vores opgave at finde en løsning på, hvordan vi videre kan fortsætte vores eksistens på denne planet. Hendes værker tager således udgangspunkt i de strukturer, der former vores liv, som vi ofte tager for givet i vores hverdag. Disse aspekter af virkeligheden tilfører hun et lille twist, så hverdagslivets dysfunktionelle sider træder frem, og så vi herigennem kan genoverveje vores måde at leve på.

Tea Mäkipää har en BA fra Academy of Fine Arts i Helsinki og ligeledes studeret kunst og arkitektur på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. I 2003 fik hun en MA fra Royal College of Art i London. Hendes værker indgår i faste samlinger på Helsinki Art Museum og Museum of Contemporary Art i Helsinki. Derudover har hun deltaget i solo og gruppeudstillinger i Europa, USA og Asien.